In een tijdsbestek van 17 jaar heeft Jos (samen met partner Hanny) diverse woonvoorzieningen en recreatieve activiteiten opgezet, alsook eigen dagbestedingen.
Op de grens tussen Zuidland en Abbenbroek ontmoetten wij vrijdag Jos & Jordy Voermans. Samen met Hanny Voermans (partner van Jos en moeder van Jordy) zijn zij de trotse en gepassioneerde eigenaren van Woonboerderij Westenrijck.
Een zorginstelling, die zich vanuit verschillende locaties richt op begeleid wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.
Na 25 jaar werkzaam geweest te zijn in verschillende rollen binnen de zorg, kwam Hanny tot de conclusie dat de kwaliteit in
“Zorgland” drastisch aan het verminderen was. Minder geld, minder tijd voor de zorgvrager en kwalitatief mindere voorzieningen.
Juist de passie en gedrevenheid om concrete zorg te verlenen in plaats van in een systeem te verzanden van alleen maar bureaucratie en managers, zijn Hanny en Jos in 2005 gestart met de verbouwing van de boerderij om jongeren met een verstandelijke beperking een mooie toekomst te geven.
Dit was destijds de eerste particuliere woonzorginstelling op het eiland Voorne-Putten. In een tijdsbestek van 17 jaar hebben zij diverse woonvoorzieningen opgezet en eigen dagbestedingen zoals Slands Bakkie, ijssalon Slands bolletje, buurtsuper Ouden Heijn, een kaarsenmakerij en een eigen productiegroep.
Ook hebben ze recreatieve activiteiten opgezet zoals een sportschuur, lopen er meerdere dieren op het terrein en is er een grote speelweide met zwembad.
Bij het Westenrijck vindt men dat iedereen meetelt en juist ook mensen met een beperking. “Ieder zijn kracht, ieder zijn verantwoordelijkheid en ieder de ruimte om zich te ontplooien“. De zorg binnen de instelling wordt uitgevoerd onder begeleiding van vakkundige en gediplomeerde teams.
Tijdens het gesprek werd duidelijk dat het ook voor zorginstellingen/-ondernemers het niet altijd even eenvoudig is de juiste ondersteuning te krijgen vanuit de gemeentelijke organisatie.
Toen de gemeente Bernisse nog bestond waren de communicatielijnen kort en kon men snel schakelen indien nodig.
Vanuit Nissewaard is er afstand gekomen.
Zeker in de coronacrisis was er nauwelijks betrokkenheid en aandacht. Er ontstond een soort situatie, waarin het voelde alsof je aan je lot werd overgelaten. Zo van los het zelf maar op. Dat is jammer.
Als VOOR Nissewaard hebben wij dit signaal nu opgepakt. Zorginstellingen als het Westenrijck bieden zingeving en dragen bij aan participatie. De politiek zou dit juist moeten koesteren in onze ogen.
Door de wijze waarop de familie Voermans en de medewerkers van het Westenrijck met hun hart begeleiding en zorg verlenen aan hun bewoners, maakt dat zij in onze ogen een voorbeeld zijn binnen de gemeente Nissewaard.
Om die reden hebben zij dan ook terecht het VOORbeeld ontvangen als erkenning hiervoor.
Het VOORbeeld is een aanmoedigingstrofee voor Nissewaarders die een buitengewone, sociaal maatschappelijke prestatie hebben geleverd voor de samenleving.
En dat is nou precies wat Woonboerderij Westenrijck dag-in-dag-uit doet met haar zorgvoorzieningen binnen onze gemeente!